[...] : Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zawału serca Na zawał serca jesteśmy narażeni nie wtedy, gdy mamy wysoki cholesterol, lecz wtedy, gdy mamy jednocześnie niski poziom dobrego cholesteroluZależność poziomu cholesterolu i ryzyka zawału serca okazuje się fikcją. Badania są jednoznaczne: ponad połowa osób przyjętych do szpitali z [...]
[...] 10-krotnie mniejsza niż 45-latków. Jednak wysoki cholesterol nie jest czynnikiem ryzyka u mężczyzn powyżej 65. roku życia. (Właściwie u mężczyzn powyżej 65. roku życia z niskim cholesterolem (<150 mg/dL) prawdopodobieństwo zgonu na serce jest dwukrotnie wyższe niż u tych z normalnym lub nawet „wysokim” poziomem cholesterolu.) Jakby tego było [...]
[...] swoje opracowania w naukowym periodyku "Lancet" zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest [...]
[...] z masą 114kg), KOLARSTWO) i taki organizm już mam, zresztą to wyjaśnienie zostało przytoczone w wyżej podanych linkach do art. z sieci. Za to też nie odpowiada niski poziom żelaza, bo ten mam w normie. Reszta parametrów jest raczej w normie więc nie będę ich opisywać. Ostatnią rzeczą jest wujek cholesterol tu zanotowałem super [...]
[...] publikujący swoje opracowania w naukowym periodyku ?Lancet? zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest [...]
[...] oporu można je jeść). To nie o to chodzi. Powiedziałem o tym wcześniej. Ilość tłuszczy nasyconych powinna zależeć od poziomu tkanki tłuszczowej osoby która ją stosuje. Przy niskim poziomie bf-u, powiedzmy >15%, nie powinny przekraczać proporcji 50/50 tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Osoby z większą ilością tłuszczu własnego powinny [...]
[...] jest poziom trójglicerydów, które według najnowszych doniesień nawet bardziej przyczyniają się do zawałów serca czy udarów mózgu niż sam cholesterol. „Mam niski poziom cholesterolu, więc zawał mi nie grozi. To nieprawda! Istnieje inne, ukryte źródło ryzyka. Jest nim podwyższony poziom trójglicerydów - powiedział prof. Mancini [...]
A mógłbyś mi jeszcze podrzucić jakieś badania na temat negatywnych skutków łączenia dużych ilości tłuszczów (nie licząc o6 i trans) z węglami? nie mam takich mogę Ci tylko napisać to co wiadomo ctrl + c 'Insulina i zwiazany z nia hiperinsulinizm stymuluje aktywnosc enzymu o nazwie lipaza lipoproteinowa. Jego zadaniem jest wychwytywanie kwasów [...]
[...] troche jak znajdziesz czas na temat insulino opornosci na pewno masa to nie jest kierunek w jakim powinienes isc znajdz diete odpowiednia dla siebie jedz wegle - ale o niskim IG! jesli jesz z wysokim IG nie lacz z fatem ************ moze sie ten fragment przyda: 'Organizm osoby, która od czasu do czasu spozywa produkty o wysokim indeksie [...]
a tak jeszcze patrzac na Twoje badania, to HDL masz wrecza bardzo niski. co tez nie jest super. ale stosunek trojglicerydow do Hdl jest ok. a swoja szosa: Wykazano, że niski poziom HDL wiąże się z osłabieniem pamięci w średnim wieku[ takze tego :P :D i jeszcze sod masz doscyc niski. Pij 1 szklanke wody z 2 lyzeczkami soli hialajskiej dziennie. [...]
[...] tętnicy i przez transportowanie go do wątroby, gdzie jest poddawany metabolizmowi. W ten sposób wysokość poziomu HDL jest uregulowana. Sportowcy zażywający sterydy mają niski poziom HDL i w ten sposób pojawia się ryzyko zachorowań serca. Wzrost poziomu LDL jest niepożądany ponieważ osadza się na ściankach tętnic. Bardziej narażeni na ryzyko [...]
[...] że poziom leptyny - hormonu, który hamuje uczucie głodu, był niższy we krwi pacjentek po posiłkach popijanych napojami z fruktozą niż z glukozą. Jak przypominają autorzy, niski poziom leptyny udało się wcześniej powiązać z wyższym ryzykiem rozwoju otyłości. Po spożyciu napoju z fruktozą odnotowano również niekorzystny wzrost poziomu innego [...]
[...] na poziom cholesterolu i próby wątrobowe. Sugeruję po prostu przeczytać na ulotce. Z reguły, duża część leków ingeruje w tym kierunku. Zakładając, że rzeczywiście masz niski poziom tkanki tłuszczowej, jesteś aktywny fizycznie i trzymasz się zaleceń żywieniowych, to nic innego nie powinno generować problemu w tym kierunku. Ogólnie wygląda to [...]
[...] wyższą wydajność) • alkohol • chemiczne substancje kancerogenne • dieta bogata w cholesterol • dieta bogata w tłuszcze nasycone • dieta bogata w cukry • cukrzyca • niski poziom magnezu lub cynku • niski poziom witaminy C i B6 • ekspozycja na szkodliwe rodzaje promieniowania • tłuszcze trans (typu hydrolizowane LA) • choroby wirusowe [...]
[...] że poziom leptyny - hormonu, który hamuje uczucie głodu, był niższy we krwi pacjentek po posiłkach popijanych napojami z fruktozą niż z glukozą. Jak przypominają autorzy, niski poziom leptyny udało się wcześniej powiązać z wyższym ryzykiem rozwoju otyłości. Po spożyciu napoju z fruktozą odnotowano również niekorzystny wzrost poziomu innego [...]
[...] 5 lat temu, ale to jest kwestia samozaparcia i przyswyczajenia - teraz moge wypic dowolnie duzo sorowych jajek, sorowe mieso wszamac, tran to pestka I takie pytanko: mam niski poziom HDL, LDL, trojglicerydow, czy powinienem zwiekszyc spozycie tluszczy? Jem ich ok 1g/kg masy ciala czyli torszke ponad 100g. wszystko to roslinne i jak [...]
[...] parametr ten powinien zostać poddany obserwacji. Może być to także efektem nie do końca właściwie przeprowadzonej odnowy powysiłkowej, na co wskazywać również może niski poziom białka i albumin. Może to świadczyć o nasileniu uszkodzeń białek na rzecz procesów budulcowych oraz metabolicznych związanych z procesem pozyskiwania energii. [...]
W kwestii CLA występującego m.in. w tłuszczu mlecznym i wołowinie, aby ostatecznie przekonać ludzi to czytających, że nie ma się czego bać, a nawet warto go spożywać ( wikipedia ): Podejrzewano, że CLA stanie się nową bronią w walce z nowotworami, pozwoli obniżać poziom cukru i tłuszczów we krwi, zapanować nad astmą i alergiami. Późniejsze badania [...]
Cynk jest stałym i niezbędnym składnikiem organizmu ludzkiego. Organizm człowieka dorosłego zawiera w sumie 1,4-2,3 g cynku. Jego zawartość w surowicy wynosi 12,2-21,4 umol/l (80-140 ug%), w moczu <0,6 mg/24 h (<9,17 umol/d), a w kale 8-14 mg/24 h (0,12-0,21 mmol/d). 75% cynku krwi znajduje się w erytrocytach (krwinkach [...]